HOME

 

KOOR

★★★★★ Een monument, zowel in het oeuvre van Verhelst, als in de poëziegeschiedenis       Jeroen Dera (De Standaard)

★★★★★ Geen verzameld werk om het dertigjarige schrijverschap van Peter Verhelst te vieren. Uit die veelheid van zijn bundels en gelegenheidsgedichten distilleerde Verhelst 120 gedichten, elk met de bedwelmende kracht van een fles absint. Er is al veel inkt gevloeid over het rebelse, postmoderne karakter van Verhelsts poëzie – ook Stefan Hertmans raakt het in zijn nawoord even aan – maar hier samengebracht, losgeplukt uit hun bundels, valt vooral de tijdloosheid van Verhelsts poëzie op: net als de gedichten van Claus en Nolens ontsnappen ze aan elke traditie. Of hebben ze net de canon ontwricht en verse bronnen aangeboord? Het is maar hoe je het bekijkt. Maar kijken zul je. Geen zintuiglijker poëzie dan die van Verhelst. Hij plukt je ogen uit hun kassen en dwingt je naar het kleinste detail te kijken tot je doordrongen bent van de schoonheid die zich in elk hoekje, in elke huidplooi, in elke klodder openbaart. Wonderlijk erotiserend ook, al die taal die je brein betast. Voor één keer is gulzigheid geen zonde. Roderik Six (Knack)

 

 

 

EINE HANDVOLL SEKUNDEN (De Kunst van het Crashen)
Secession Verlag

recensie
 

 

vertaling van De Kunst van het Crashen door STEFAN WIECZOREK

128 pagina's pure schoonheid. (De Wereld Draait Door)
Een droomduo. (De Standaard)
Een prentenboek pur sang. Een waarin tekst en beeld mekaar optillen, aanvullen en tegenspreken, en de lezer steeds weer fluisterend naar zich toehalen. (MappaLibri)

Een aria over het falen. (*****) De Standaard.
Onvergetelijke beelden. (De Groene Amsterdammer)

ZING ZING (uitgeverij Prometheus)

Carll Cneut en Peter Verhelst betoveren ons met een prachtig Afrika-sprookje. DE MORGEN
***** DE STANDAARD
***** HET NIEUWSBLAD

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

PETER VERHELST (°1962, Brugge) schrijft poëzie, romans, novelles, theaterteksten, scripts, en boeken 'voor jonge lezers'. Hij is als regisseur verbonden aan NTGent. Hij werkt regelmatig samen met beeldend kunstenaars.
 

 

© Al het materiaal op deze website is auteursrechtelijk beschermd. U kunt het materiaal voor persoonlijk gebruik zonder kosten raadplegen. Het mag niet worden getoond, gepubliceerd, gereproduceerd of anderszins gebruikt zonder voorafgaande en uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de auteurs.